Vælg den rigtige vin til maden

Der er ingen tvivl om, at god mad bare bliver endnu bedre af, at der bliver serveret en god vin sammen med maden. Har man nøje udvalgt den helt rigtige vin, som passer perfekt til den mad, der bliver serveret, kan man få en helt fantastisk madoplevelse. Det betyder dog ikke, at vin kun kan drikkes sammen med maden; man kan også integrere vinen i madlavningen ved at putte vin i maden. Behandler man vinen og maden rigtigt, og sammensætter man det på den helt rette måde, er der ingen tvivl om, at mad og vin går hånd i hånd.

 

Tommelfingerregler for vin til maden

Det kan være svært at gennemskue, hvilken vin, man skal servere, til den mad, man har lavet, men heldigvis findes der en række tommelfingerregler, man altid kan tage udgangspunkt i. Disse tommelfingerregler lyder først og fremmest på, at vinen ikke må overdøve maden, og at maden ikke må overdøve vinen.

 

Vintypen bør passe til den type mad, der skal spises; lette retter har det godt i selskab af lette og lyse vine, mens kraftige og tunge retter går godt sammen med kraftige og mørke vine. Søde retter passer ligeledes godt sammen med søde vine. Fede retter og salte retter bør serveres med henholdsvis syrlige vine og vine med let druesødme.

 

Vin og årstider

Ligesom specifikke vine passer til specifikke retter, er der også nogle vine, der bare smager bedre, hvis de bliver serveret på den rigtige årstid. På en lun sommeraften er et frisk og let glas hvidvin for eksempel rigtig godt, og til juleaften smager den dejlige julemad bare endnu bedre, hvis man samtidig drikker en god vin. Når du er i fuld gang med at planlægge årets julemiddag, så find den perfekte vin til julemaden, så den er helt på plads, når maden bliver sat på bordet, og hele familien er samlet.

 

Sådan laver du mad med vin

At vælge den rette vin at drikke til maden kan være lidt af en kunst, men det stopper ikke her. Madlavning med vin kan resultere i nogle virkelig gode retter, men også her skal man være lidt påpasselig for ikke at bruge vinen forkert – ellers risikerer man bare, at det får den modsatte effekt. Præcis hvordan man laver mad med vin, er egentlig en smagssag, men man kan først og fremmest gå ud fra, at følgende ting altid gælder:

 

  • Hellere for lidt vin end for meget. Det kan være lidt svært at bedømme, hvor meget vin, der skal i maden, så det er vigtigt, at du er påpasselig i starten. Det er meningen, at vinen blot skal fremhæve rettens smag, så man skal passe på med at putte for meget i.

 

  • Tilsæt den rette type vin. Ligesom når man skal drikke vin til maden, skal den vin, der kommer i maden, passe til retten. Rødvin passer godt sammen med tunge retter som gryderetter og bøffer, mens fiske- og kyllingeretter har godt af en hvidvin.

 

  • Brug en vin, du også ville drikke. Selvom man smager vinen på en anden måde, end hvis man drak den fra et glas, smager man stadig nok af vinen til at kunne smage, om den er god eller ej. Derfor skal man i madlavningen altid kun bruge en vin, man selv ville nyde at drikke.

 

  • Tjek vinen inden du putter den i maden. Maden bliver ikke god, hvis den bliver lavet med en dårlig vin, så derfor skal man altid huske at smage på vinen, inden man laver mad med den.

Bliv vinkender

Den bedste måde, hvorpå man kan blive god til at udvælge den helt rigtige vin, er ved at lære en masse om vin. Ligesom med meget andet, lærer man bedst ved at prøve tingene i praksis. Hvis du vil blive god til vin, skal du med andre ord smage på en masse vin og lære de forskellige smage at kende. Har du lyst til at blive vinkender, så afhold en vinsmagning med vennerne.

Leave a Reply

Your email address will not be published.